אתם רוצים להיכנס לים או לבריכה ולשחות קצת עם החבר'ה, אבל מה לעשות ואף פעם לא למדתם לשחות? החדשות הטובות הן שאף פעם לא מאוחר ללמוד שחייה או לשפר את יכולות השחייה שלכם.
מהם יתרונות השחייה?
מדובר בפעילות נפלאה המתאימה לכל גיל. היא תורמת לשיפור בכל מרכיבי הכושר הגופני, ובכללם הכושר האירובי (סבולת לב־ריאות) וחוזק השרירים בכל חלקי הגוף. היא מומלצת במיוחד לסובלים מבעיות גב (כלומר ל־80% מאיתנו, בערך…) בעיקר עקב היעדר משקל הגוף במים – דבר שמפחית את העומס על השרירים ועל המפרקים בזמן הפעילות.
אילו הכנות כדאי לעשות לקראת לימוד השחייה?
כושר גופני טוב יכול לייעל את תהליך הלימוד ואף לקצר אותו. כדי לרכוש כושר גופני מומלץ לפתח שלושה מרכיבי כושר עיקריים עוד לפני שקופצים למים הקרים: כושר אירובי, חיזוק השרירים וגמישות.
איזה סגנון עדיף ללמוד?
זה תלוי כמובן בהעדפה האישית שלכם, אבל אין ספק שסגנון חתירה הוא הטבעי ביותר מבחינת תנועתיות הגוף ונחשב ליעיל ולמהיר ביותר מבין הסגנונות (אם שוחים נכון כמובן).
איזו שחייה עדיפה לגב: חזה או חתירה?
לדעת מרבית המומחים סגנון השחייה המומלץ הוא חתירה, הנחשב ליעיל ביותר ומטיל פחות עומס על חוליות הגב והצוואר בהשוואה לסגנון החזה.
כמה פעמים בשבוע מומלץ לשחות וכמה זמן בכל פעם?
אם אתם רוצים לפתח את הכושר ולשמור עליו, מומלץ שתשחו לפחות שלוש פעמים בשבוע ותקדישו לכך חצי שעה לפחות בכל פעם. גם אם זמנכם קצר, ואתם שוחים קצת פחות מזה ואפילו "גונבים" קצת זמן כדי להשתעשע במים, עדיין יש לכך יתרונות בריאותיים מעולים.
איזה מדריך שחייה כדאי לבחור?
חשוב שהמדריך יהיה בוגר קורס מוכר להוראת שחייה ובעל ניסיון של כמה שנים בהדרכה. לא פחות חשוב שיהיה סבלני וקשוב לתלמידיו בכל עת, יתקן את השגיאות שלהם בסגנון השחייה וילווה אותם עד שירגישו כמו דגים במים.
מלבד בחירת המדריך חשוב לבדוק את הדברים הבאים:
קרבה לבית: עדיף שלימודי השחייה יהיו קרוב ביותר למקום מגורנו. בית ספר לשחייה מרוחק מהבית יקשה מאוד, במיוחד בערים כשיש פקקים או במהלך החורף בימים גשומים וקרים.
המלצות חברים: חשוב לשמוע המלצות מבעלי ניסיון לחיוב או לשלילה שלילה. בעידן האינטרנט כדאי להיכנס לפורומים בפייסבוק ולקבל המלצות.
עונתיות: מכיוון שלימוד שחייה הינו תהליך ארוך, חשוב לשמור על רצף, יש למצוא בריכה מקורה ומחוממת שעובדת לאורך כל השנה. בית ספר לשחייה שעובד כל השנה יכול להעיד על רצינות, על מדריכים מנוסים יותר שעובדים על בסיס שנתי ולא רק לתקופת הקיץ.
עלות: שיעור שחיה יכול להימשך מספר חודשים לכן חשוב לדעת האם עלות שיעורי השחייה (בין בחרנו בשיעור פרטי או קבוצתי) עומד בתקציב שהגדרנו לעצמינו.
גודל הקבוצה ומשך השיעור : אם בחרנו בשיעור קבוצתי חשוב לבדוק מה מספר המשתתפים המירבי שיכולים לשים בקבוצה. קבוצה גדולה מדי במיוחד בגילאים צעירים או בקבוצות מתחילים, מקשים על היכולת של מדריך השחייה לתת תשומת לב לכל משתתף. יחד אם זאת ברמות מתקדמות יותר יש פחות חשיבות לגודל הקבוצות מכיוון שהמשתתפים בעלי יכולת עצמאית וכושר הריכוז גבוהים יותר.
שיעור ניסיון: מקובל לבקש שיעור ניסיון לפני שנרשמים ללימוד השחייה ומתחייבים חשוב ל"בדוק את השטח" ולהתרשם מאיכות הבריכה המתקנים והמדריכים.
ביטוח: חשוב לוודא שלבית ספר לשחייה יש ביטוח אחריות מקצועית כדי שתהיו מכוסים במהלך השיעור מכל תאונה וביטוח צד ג' לכיסוי תאונות שקורות מחוץ לשיעור השחייה, כמו למשל החלקה במקלחת.