מודל העבודה ההיברידי מותח את גבולות מרחב העבודה ומאפשר לקיים פעילות עסקית בה שבוע העבודה נחלק בין המשרד לבית. העובדים מהצד שלהם שמחים על היכולת לנהל לעצמם את הלו"ז, לשלב בין קריירה ומשפחה ולעבוד כמה ימים מהבית והמעסיקים רואים הזדמנות לחיסכון כספי ולהתייעלות תפעולית. על פניו הכל נראה ורוד, האומנם? כיצד תוכלו ליישם מודל מוצלח של עבודה מרחוק בסביבה היברידית? הנה מספר נתונים שכדאי להכיר.
משבר הקורונה הוכיח למעסיקים רבים שניתן לעבוד מרחוק ואף לשמור על התפוקה. יתרה מכך תעשיות רבות ביניהן תעשיית ההייטק הישראלית לא רק שצלחה את המשבר אלא אף שעטה קדימה. בסקר שנערך בקרב מנהלי כספים מטעם חברת גרטנר (חברה אמריקאית למחקר וייעוץ בטכנולוגיות מידע) נמצא כי 74% מהנשאלים מתכננים להמשיך לפעול במודל של עבודה מרחוק גם לאחר המשבר וכ-23% מהנשאלים ישלבו עבודה בסביבה היברידית בהיקף של 20% (יום עבודה שבועי מרחוק).
מלבד החיסכון הכלכלי הטמון במעבר לסביבת עבודה היברידית עולות מאותו הסקר סוגיות מעניינות הנוגעות לרמת שביעות רצון העובדים והשמירה על הקשר עם הארגון גם בימים בהם עובדים מהבית. בעוד שעובדים רבים נהנו מגמישות רבה שהתאפשרה להם בזכות העבודה מהבית ישנם עובדים שחשו מנותקים ומבודדים מהארגון ואף חששו מפגיעה במעמדם המקצועי.
כדי להמשיך וליצור מודל עבודה היברידי מוצלח חשוב לשמור על זהות מהותית בין תנאי העבודה במשרד לבין תנאי העבודה בבית – דבר שבא לידי ביטוי בהקצאת הטבות נוספות שמשלימות את הפער – חדר כושר במשרד לעומת אימוני כושר באונליין, הטבות והנחות בבתי עסק שונים, ארוחת צוהריים במשלוח עד הבית, פינוקים במשרד ומשלוח של מארזי הפתעה לבית וכן הלאה.
כיצד ליישם מודל עבודה שיתופי ממקום של בחירה חופשית?
עסקים בשנת 2021 נמצאים בפרשת דרכים מחד הם מבינים שניתן לבצע את העבודה מרחוק ומנגד הם נדרשים לחוזי נדל"ן ארוכי טווח שיענו על הצרכים. מסקרים בינלאומיים עולה כי תפוסת עמדות העבודה בארגונים עומדת על 50% בלבד, נתון זה מעודד חברות טכנולוגיה למצוא חלופות שעונות על הצורך בשיתופיות אל מול הצורך ביצירת סביבת עבודה בטוחה וקבועה לעובד. חברות טכנולוגיה כמו Dell מצאו פתרון למודל זה באמצעות מתן הטבה לכל מי שיבחר לעבוד יום בשבוע מהבית, מנתוני החברה עולה כ-50% מהעובדים נרשמו למודל העבודה ההיברידי.
במודל עבודה היברידי על הארגונים לענות על הצורך ליצור מרחב עבודה וירטואלי שיאפשר את העבודה השיתופית, ולכן צפוי שנראה בשנים הקרובות מעבר לחדרי חשיבה משותפים, יצירת שטחים משרדיים פתוחים, חדרי ישיבות מושכרים על פי צורך, שיביאו ליעילות גבוהה יותר בניהול הישיבות, שימוש בטכנולוגיות שיתוף מידע מתקדמות בהיקף גבוה יותר ומשרדי לוויין – שמאפשרים לבצע את העבודה מכל מקום בעולם שהוא לא המשרד לרבות מרחבי עבודה משותפים בקרבת מקום המגורים.
שכר והטבות לעובדים הם עדיין הסיבה לשביעות הרצון הגבוהה
היבט נוסף שיש לענות עליו במודל עבודה היברידי הוא תגמול לעובד. מחד העובד מוותר על הזכות לעבוד מהמשרד ומנגד הוא מקצה ממשאביו כדי לבצע את העבודה מהבית. מסקר שנערך על ידי חברת See.V שמתמחה בגיוס טאלנטים להייטק נמצא כי הצורך באיזון בית-עבודה וגמישות תעסוקתית הוא צורך מרכזי בדרישות העובד, אך המקום הראשון בסקר שמור לשכר והטבות.